jakiś czas temu na Instagramie pokazywałam Wam zdjęcie ziemniaczków opiekanych,przepis jest banalny i szybki w wykonaniu,ale zapewniam Was,że bardzo smaczny,można go serwować na wiele sposobów,zależy co kto lubi ;-)
Pierwsze co robimy,to wybieramy średniej lub małej wielkości ziemniaki (szybciej się upieką) ,obieramy i myjemy (można również użyć młodych ziemniaczków razem ze skórką,wtedy tylko dokładnie je szorujemy).Następnie przecinamy ziemniaka (mniej więcej do połowy),tworząc pół plasterki,tak jak na zdjęciu poniżej.
Następnie każdego ziemniaka kropimy oliwą z liwek,dodajemy ulubione zioła,ja dodałam przyprawę do ziemniaków,paprykę słodką,czubrycę zieloną,rozmaryn,zioła zamiast soli i pieprz ziołowy,swoją drogą polecam Wam naturalne przyprawy Rafex <3 Następnie wcieramy je pomiędzy każdy plasterek.Nagrzewamy piekarnik na ok. 160 stopni i pieczemy ok.20-25 minut,po czym kolejny raz kropimy niewielką ilością oliwy i znów pieczemy 20-25 minut.
Jeżeli chodzi o dodatki,to najczęściej jadamy je z domowym sosem czosnkowym (jogurt naturalny+czosnek+łyżeczka musztardy+sól+pieprz) i mixem sałat,równie dobrze można dodać do tego jakieś mięso.Obiad gotowy!
SMACZNEGO! ;-)
Spróbujecie? A może znacie ten przepis?
Pozdrawiam!
Kasia
PS: Na weekend jedziemy do rodziców,więc kolejny post pojawi się pewnie dopiero w poniedziałek.
Super, na pewno wypróbuję w najbliższym czasie, bo aż zgłodniałam na sam widok ;)
OdpowiedzUsuńAle wygląda smakowicie ;) w UK to największy hit ;) przebił rybę i frytki ;)
OdpowiedzUsuńmm ale świetny pomysł na inny obiadek :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie, szybki obiad to on nie jest lecz z pewnością też niecodzienny ;)
OdpowiedzUsuńMniammmm 😛
OdpowiedzUsuńMniammmm 😛
OdpowiedzUsuńMniammmm 😛
OdpowiedzUsuńmój Luby na pewno zachwyci się takim obiadem ;)
OdpowiedzUsuńMmm, jakie pyszności!
OdpowiedzUsuńuwielbiam je :) kiedyś jadłam takie w restauracji i potem szukałam przepisu jak zrobić takie same. Teraz często robię dla męża bo on też bardzo je lubi :)
OdpowiedzUsuńPysznie to wszystko wygląda :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ziemniaki, ja pomiędzy rozcięcia dodaję czosnek ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczone ziemniaki :)!
OdpowiedzUsuńnie raz piekłam takie ziemniaczki i uważam że są przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńAle pycha! koniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńO rety ale mi smaka narobiłaś!Chętnie wypróbuje ten przepis.Miłego weekendu!
OdpowiedzUsuń